JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Studiebesök vid Jönköpings tingsrätt

Studiebesök

Vill du och dina elever sitta med under en förhandling vid Jönköpings tingsrätt? Då har ni möjlighet att boka in ett besök hos Jönköpings tingsrätt för att närvara vid en av domstolens förhandlingar. Vi tar emot skolklasser från årskurs 9.

Så här bokar ni ett besök vid en förhandling

1.

Kontakta Jönköpings tingsrätt via mail för att få besked om vilka förhandlingar som kan vara lämpliga för ett studiebesök. Alla förhandlingar vid tingsrätten är vanligtvis öppna för allmänheten, men eftersom förhandlingssalarna är olika stora så varierar antalet åhörarplatser mellan salarna och därmed är det inte möjligt för en större grupp att närvara vid alla förhandlingar. Ordinarietingsdagar är på tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan kl 9-12 och 13.15-16.

 2.

Vid bokningen ska du lämna uppgifter om önskad tidpunkt för besöket, kontaktperson, skola, årskurs och antal besökare.

 3.

Det finns bra material att ta del av här på tingsrättens webbplats. Bland annat kan ni se en film som visar en rättegång från början till slut, vad som händer i rättsalen och få reda på vem som är vem. Detta material hittar du genom att klicka här.

Ni kan också förbereda er genom att ta beställa det skolmaterial som Sveriges Domstolar tillhandahåller. Det materialet hittar du genom att klicka här.

  4.

Kontakta gärna tingsrätten dagen innan eller samma morgon för att kontrollera att förhandlingen kommer att hållas. Det händer att förhandlingar ställs in med kort varsel.

 5.

Kom i god tid till förhandlingen så att ni hittar till rätt sal innan förhandlingen börjar.

 6.

Om dom inte avkunnas i samband med förhandlingen kan ni be tingsrätten att skicka domen till er när den har meddelats. Ofta är eleverna nyfikna på att veta hur det gick. Ni är också alltid välkomna att kontakta tingsrätten för mer information.

 

 

 

 
Senast ändrad: 2016-11-11

Ladda ner appen Domstolsguiden

Dostolsguiden

Appen innehåller bland annat praktisk information om vad man ska tänka på när man kommer till domstolen, hur det går till under en rättegång och bildspel över vem som är vem i rättssalen. Genom appen kan du också se filmklipp för att förbereda dig inför ett domstolsbesök.

Appen finns att ladda ner gratis på App Store och Google Play. Du laddar ner appen genom din mobiltelefon via App Store (iOS) eller Google Play (Android).


Vill du boka besök vid en förhandling? Kontakta administrationen

Telefon växel
036-15 67 00

E-post
jonkopings.tingsratt@dom.se