JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

39-årig kvinna som haft sex med 14-årig pojke döms till fängelse

[2016-09-27] Jönköpings tingsrätt

Den 39-åriga kvinnan döms för att ha haft samlag med en drygt 14-årig pojke i Jönköping. Brottet rubriceras som våldtäkt mot barn och fängelsestraffet bestäms till två år.

Kvinnan och pojken fick kontakt med varandra via en sajt på nätet. Kvinnan har erkänt det brott som hon döms för. Pojken spelade in händelsen som inträffade i maj 2016 på sin mobiltelefon med ljud och polisanmälde händelsen samma dag. Brottet ska inte bedömas som mindre allvarligt och rubriceras som sexuellt utnyttjande av barn. Skälet till det är främst den stora åldersskillnaden mellan kvinnan och pojken och att det inte var fråga om en ömsesidig kärleksrelation mellan dem utan mer en flyktig sexuell relation. Brottet bedöms alltså som våldtäkt mot barn där minimistraffet är fängelse två år. Kvinnan ska betala skadestånd till pojken med 115 000 kr. Av beloppet utgör 100 000 kr kränkning och 15 000 kr ersättning för sveda och värk.

Kvinnan frikänns för två brott, dels för sexuellt övergrepp mot barn, dels för ett fall av våldtäkt mot barn. I polisförhören erkände kvinnan de brotten men vid rättegången i tingsrätten tog hon tillbaka sitt erkännande och förnekade dem. Pojken har inte berättat något om de brotten. Utgångspunkten för tingsrättens bedömning är vad som sägs vid huvudförhandlingen i tingsrätten. I detta fall finns alltså inte tillräckligt med bevis för att kunna fälla kvinnan för de brotten. Eftersom kvinnan frikänns ska hon inte betala något skadestånd till pojken på grund av de brott som hon frikänns för.

En av rättens ledamöter, en nämndeman, är skiljaktig när det gäller rubriceringen av det brott som kvinnan ska dömas för. Nämndemannen anser att brottet ska bedömas som mindre allvarligt och rubriceras som sexuellt utnyttjande av barn. Skälet till det är att kvinnans bristande mognad och omdöme ska beaktas, att nämndemannen anser det bevisat att pojken har utsatt kvinnan för viss påtryckning och utnyttjat henne på så sätt att han spelat in händelsen med ljudupptagning och därefter hotat henne samt polisanmält händelsen.

En kort sammanfattning av domen finns på sid 3 i domen.

Senast ändrad: 2016-09-27

För mer information kontakta:

Målkansli 2
036 15 67 40

Ordförande vid huvudförhandlingen
t.f. lagmannen Agneta Lilja

Målnummer:

B 1815-16